FAQ

Veel gestelde vragen

FAQ 360° productfotografie

In het algemeen geldt: Hoe meer foto’s er per omwenteling worden gemaakt, hoe vloeiender de beweging van de rotatie zal blijven verlopen. De vloeiendheid van de rotatie hangt ook af van de rotatiesnelheid. Als de rotatiesnelheid erg laag is, zal men altijd kunnen zien dat de 360° presentatie uit een reeks losse foto’s bestaat, waarvan elke foto een andere hoek ten opzichte van de camera heeft. 

Als vuistregel kan men de volgende aantallen aanhouden:

 • Minimaal 24 foto’s per omwenteling
 • Normaal maken wij 72 foto’s per omwenteling
 • In extreme gevallen maken wij 144 foto’s per omwenteling

Dit hangt af van het aantal foto dat gemaakt wordt per omwenteling.

Zo geldt er globaal:

 • 72 foto’s duren ca. 6 minuten.
 • 36 foto’s duren ca. 3 minuten
 • etc.

Echter….

Men dient zich echter terdege te beseffen dat het maken van de foto’s bij 360° fotografie juist datgene is dat niet lang duurt.

 • Voorafgaand aan de fotografie zal de meeste tijd worden besteed aan het schoonmaken, plaatsen, centreren, (en hierna nogmaals) schoonmaken (van het object en van de draaitafel), en als laatste het instellen van de camera.
 • Nadat de fotografie voltooid is (en deels ook tijdens de fotografie) dient men de fotoreeks te bewerken, zodat de achtergrond 100% wit is en het voorwerp scherp en duidelijk te zien is zonder ergens overstraald te worden of juist onderbelicht te zijn. 
 • Nadat alle foto’s gemaakt zijn (RAW) worden deze (bewerkt) gerenderd naar JPG.
 • Hierna wordt uit deze reeks JPG foto’s de 360° presentatie gerenderd. Dit duurt voor een 360 presentatie ca. 8 minuten. Voor een 360° x 90° presentatie duurt dit zo’n 12 minuten.
 • Onze klanten ontvangen van ons zowel de gerenderde reeks JPG foto’s als  de 360° presentatie (want hier ging het eigenlijk om).

Zoals gezegd “zit er geen copyright op onze fotografie”. De klant mag dus naar eigen inzichten gebruik van maken van alle foto’s.

Wij zijn gestopt met het noemen van vaste prijzen voor de diverse typen 360° (x 90°) presentaties, omdat in de praktijk is gebleken dat de tijd die men aan het maken van een 360° presentatie besteed, nogal kan verschillen en sterk afhangt van de aard van het te fotograferen voorwerp.

Zoals u in het antwoord op de vraag “Hoelang duurt het maken van een 360° presentatie? Wat komt er allemaal bij kijken” kunt lezen, is het niet de fotografie die de tijd kost, maar de voorbereidingen t.b.v. de fotografie.

Wij rekenen een tarief van €75,- / uur dat wij in de studio voor u bezig zijn, ongeacht de werkzaamheden. Dit tarief is inclusief het gebruik van apparatuur, zoals de draaitafels en camera’s. 

U kunt dus zelf een rol spelen bij de voorbereidingen (schoonmaken) van de fotografie, teneinde tijd (en dus geld) te besparen. 

Wij moedigen onze klanten aan om tijdens de fotografie er bij te blijven. Niet alleen om een handje te helpen en tijd te besparen, maar ook om wensen en voorkeuren m.b.t. de fotografie te kunnen overdragen.

Het korte antwoord is: Bij de presentatie die wij aanleveren hoeft dat niet. 

De reden is:

De presentatie die wij aanleveren zal namelijk in een apart venster (apart tabblad van de browser) worden geopend en zal altijd full-screen in beeld komen. Full-screen is dan het volledige scherm van het apparaat waar de presentatie op zal worden getoond. 

In de rechterbovenhoek van de presentatie staat een kruisje, waarmee het tabblad van de browser zal worden afgesloten en men automatisch terug beland op de pagina van waaruit de presentatie werd opgeroepen. 

Het enige dat men dus hoeft te doen is de presentatie uploaden naar de server (van uw hosting bedrijf) en vervolgens op uw webpagina (bijvoorbeeld uw productpagina van uw webshop) een hyperlink aanmaken die verwijst naar het html bestand van de presentatie (op de server). 

Bij het uploaden van de presentatie dient men er altijd op te letten dat men deze plaatst in een aparte map die men hiervoor op de server heeft aangemaakt. In deze map worden vervolgens alle bestanden en mappen geplaatst waaruit de presentatie bestaat. De presentatie wordt aangeroepen (uitgevoerd / opgestart) door het html bestand (meestal met de naam van het product) dat zich buiten alle mappen bevindt.

Uw eigen 360° viewer (script) implementeren:

Als u wilt, kunt u natuurlijk ook de door ons aangeleverde fotoreeks gebruiken in een andere 360° viewer van uw keuze. Er bestaan meer dan 80 verschillende scripts. Velen daarvan zijn gratis te vinden op het interweb. Zo kunt u ook een 360° presentatie direct op uw pagina tonen, zonder dat de client deze eerst hoeft aan te roepen door op een link te klikken. Deze methode raden wij echter af omdat dan allerlei extra opties van onze 360° viewer vervallen (zoals inzoomen tot volledige originele resolutie), maar vooral omdat een 360° presentatie bestaande uit 72 foto’s (onze standaard), in een andere 360° viewer dan de door ons gebruikte (Object2VR) enkele seconden kan duren voordat deze wordt ingeladen. Dat is niet wat men wil. Men wil niet dat het tonen van een pagina wordt vertraagd door een 360° presentatie (zo denken wij).
Samengevat betekent dit dan dus dat een dergelijke presentatie direct op uw pagina niet uit meer dan 24 foto’s zou moeten bestaan. Daarbij moet ook nog worden opgemerkt dat deze 24 foto’s dan ook niet meer de volledige originele resolutie zouden moeten hebben,maar slecht zo groot moeten worden gemaakt als het venster op de pagina voorschrijft. De mogelijkheid om in te zoomen vervalt in zo’n implementatie. Wij vinden dat zonde, omdat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de 360° presentatie. 

We gebruiken het programma Object2VR van Garden Gnome software om de 360° presentaties samen te stellen. Dit programma voorziet bovendien in een speciale techniek waarmee de originele resolutie van de foto’s in de 360° player getoond kan worden (door in te zoomen), zonder dat dit extreem lange laadtijden tot gevolg heeft.

In de gerenderde presentatie is het een stukje javascript (.js file), dat door deze software mee gekopieerd wordt, waarmee de presentatie wordt getoond in de browser van de cliënt en dat dus de werkelijke player is.

Mocht de door ons gebruikte player u om een of andere reden niet bevallen, dan kunt u kunt te allen tijde uw eigen player gebruiken. Wij leveren de bewerkte fotoreeks op volle resolutie aan u aan, opdat u deze naar eigen inzichten kan gebruiken in iedere player naar keuze. 

Ja de zg. “skin” van de player (het uiterlijk en alle knopjes) kan volledig zelf worden samengesteld. Ook kan er bijvoorbeeld een bedrijfslogo in de player worden getoond. 

De knopjes in de player zijn overigens niet nodig. Man kan ook roteren en kantelen door met de muis in de presentatie te slepen (voelt ook veel natuurlijker). In- en uitzoomen kan met het muiswieltje geschieden.

Een 360° presentatie, bestaande uit 72 foto’s neemt op de schijf van de server ongeveer  80 – 250 Mb in beslag. NB. dit is niet het dataverkeer van de server naar de client. De server bevat alle foto’s in alle zoomniveaus, opgedeeld in “snippers” van 640×640 pixels. Dat zijn dus tienduizenden stukjes foto die op de server klaar staan om door de cliënt (zeer snel) opgevraagd te worden zonder dat daar rendertijd voor nodig is en zonder dat de browser daar dus nog een transitie (scaling) aan hoeft uit te voeren. De hoeveelheid data op de server is dus niet hetzelfde als de hoeveelheid data die de cliënt zal gaan inladen. De hoeveelheid data op de server is de optelling van alle mogelijke vergrotingen

Een 360°x90° presentatie, bestaande uit 32×8=256 foto’s neemt ca. 400-500 Mb aan schijfruimte in beslag op de server (van uw hostingbedrijf).

Ja. De door ons samengestelde 360° (x90°) worden probleemloos op smartphones getoond, meestal binnen enkele seconden. De laadtijd hangt uiteraard wel af van de mobiele data verbinding die u op dat moment heeft. Een 4G verbinding heeft uiteraard de voorkeur en resulteert in een laadtijd van slecht enkele seconden.

Ja dat kan. Zelfs onze grootste draaitafels kunnen worden ingeklapt en vervoerd. De witte cabine van 5x7x3 meter, die onderdeel van onze studio uitmaakt gaan wij echter niet naar u mee nemen. U dient dus zelf voor een geschikte ruimte te zorgen waar de fotografie in kan plaatsvinden. In deze ruimte mag geen zonlicht vallen en geen voorwerpen staan die felle kleuren hebben.  Neem s.v.p. contact met ons op om de details van 360° fotografie bij u op locatie te bespreken.

Wij zijn tegenstander van het principe van copyright. Als een mens tijdens zijn / haar korte leven werkelijk iets wenst na te laten op deze wereld, staat copyright die wens in de weg. Copyright is ooit bedacht ter vermeerdering van de inkomsten van één individu (uzelf), niet ter vermeerdering van het gebruik van uw werk (door derden). Vermeerdering van het gebruik van uw werk, resulteert in een groter nut van uw werk. Copyright beperkt dus het nut van uw werk en daarmee uw eigen nut op deze wereld. Copyright speelt een afremmende rol op het vlak van innovatie en vooruitgang in algemene zin, en is gezien al het voorgaande naar onze mening derhalve algemeen afkeurenswaardig. 

FAQ productfotografie

Wij fotograferen met een 50 Megapixel camera. De foto’s die met deze camera gemaakt worden hebben een resolutie van 8736 x 5856 pixels (aspectration 3:2).

Als men deze afdrukt op 300 PPI (pixels per inch), vertaald zich dit dus tot een foto met een afmeting van 740 x 496 mm. Dit is slechts 100 mm minder in de breedte en in de lengte dan het A1 papierformaat (A1 = 840 x 594 mm)

Als u dat wenst dan kunt u die van ons ontvangen uiteraard. Omdat wij alle foto’s altijd nabewerken, geven wij onze klanten normaliter niet de onbewerkte RAW bestanden, maar de bewerkte JPG bestanden. Deze zijn behalve bewerkt ook veelal bijgesneden (cropped) zodat deze niet meer de volledige resolutie van 8735 x 5856 hebben.

De bewerkte JPG bestanden zijn echter direct te gebruiken voor uw presentaties. RAW bestanden dienen altijd eerst te worden omgezet naar een fotobestand (JPG, PNG  of TIF etc). Omdat RAW bestanden per camera verschillend zijn, is speciale software nodig die RAW bestanden van onze specifieke camera kan omzetten naar foto bestanden. Het verstrekken van RAW bestanden aan onze klanten heeft hierdoor vaak weinig zin (tenzij de klant zelf met dergelijke software werkt). 

Ja, onze draaitafels zijn uitermate geschikt voor het doen van hoge resolutie fotogrammetrie. Dit kan zelfs met 2 stuks 50 Megapixel camera’s tegelijk geschieden voor nog meer invalshoeken en een nog beter gedefinieerde pointcloud. Extreem hoge resolutie 3D pointclouds zijn hiervan het resultaat. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Onze studio (met ons er bij) kost €75,- / uur. Een hele dag van 8 uur kost dus €600,-. Dit is inclusief het gebruik van de draaitafels en de fotoapparatuur. Lunch versnaperingen en koffie is in dit bedrag inbegrepen. 

Ongeacht onze werkzaamheden brengen wij €75,- / uur in rekening. Een workshop 360° productfotografie duurt meestal een hele dag (ca. 8 uur) en kost derhalve €600,-.  Hierbij gaan we uit van 1 a 2 personen. Bij meer dan 2 personen vragen wij een extra bijdrage van €50,- per persoon. 

Gedurende de workshop zijn de lunch, koffie en drankjes inbegrepen in de prijs.